Egészségnap

Iskolánk a pályázati lehetőségeket kihasználva ez év tavaszán ismételten felhívta a figyelmet az egészséges életvitel lehetőségeire Egészségnap kertében.
Az egészséges életmódra felnőtt korban már nehezebb áttérni, ezért célunk felkelteni az érdeklődést, igényt az egészséges életvitel iránt. Célunk, hogy a tanulók széleskörű ismeretet és tapasztalatot szerezzenek az életminőség javulásához szükséges területeken. Programunk célja az is, hogy a gyerekek megtapasztalják: lelkük és testük egészsége szoros összefüggésben van egymással. A program megvalósítása során az újfajta ismeretszerzési módszerek következtében fejlesztjük diákjaink szövegértési, szociális életviteli, környezeti, kommunikációs kompetenciáit. És nem utolsó sorban célunk az is, hogy mindenki jól érezze magát, kapjon elegendő motivációt a további munkához.
A nap tervezésekor ismét sok mindenre kellett gondolnunk: hasznos, tanulságos, ismeretterjesztő, megelőző, szórakoztató és jó hangulatú programokat szerettünk volna létrehozni, ahol mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet, ahol jól érzi magát. A programok most is három korcsoportban zajlottak: az 1-2, 3-4-5, 6-7-8 évfolyam dolgozott, okosodott, vetélkedett együtt.
A programok lebonyolításához komoly szervezésre volt szükség, de mindenhol pergően, programtervezethez igazodóan zajlódtak az események.
A legkisebbek rajzos- játékos feladatokkal ismerkedtek az egészséges táplálkozással, a védőnő segítségével megismerték a helyes öltözködés, mosakodás alapjait. Játékos, rajzos filmmel ismerkedtek védőoltások szerepével, egy baktériummesével pedig a kórokozókkal. A zenés- táncos mozgás befejezésként ismét a kedvencük volt.
A második korcsoport gyümölcssaláta készítésében ügyeskedett, majd ők is a védőnőtől kaptak hasznos ismereteket a tisztaság szerepéről. Játékos, rajzos filmmel ismerkedtek a táplálék útjával, a fogakkal. Filmhez kapcsolódó feladatokkal, teszttel, adtak számot megszerzett tudásukról. A védőnő bemutatóját, a zenés mozgást, és a Nutrikid piramis bejárását ők is élvezték, sőt még a csapatok közös munkával a rajzaikat is elkészítették.
A harmadik korcsoporttal már máshonnét is igyekeztünk megközelíteni a dolgokat. A „Mi az igazság a dohányzásról” című film alapján önállóan sok dolgot megfogalmaztak, és rádöbbentek az egészséges életvitel fontosságára. Amit érdemes tudni a dohányzásról beszélgetés során nyitottak, érdeklődőek voltak, lényegre törően tudtak kérdezni, és a válaszokat befogadni. A játékos vetélkedőben ügyesen működtek közre, de a kedvenc itt is a mozgás, a Zumba volt, ami ismét igazán megmozgatta őket.
A nap során tanulók megismerkednek a testi – és lelki, valamint környezeti egészségük újabb oldalának fontosságával, ismereteik bővültek, tudatosabbá válik bennük, hogy elsősorban önmaguk felelősek önmagukért.
A gyerekek most is remekül érezték magukat. Nagyon hálásak voltak azért, hogy a pályázat lehetőséget adott erre. A sok program, a kedvükre való lehetőségek tárháza olyan élményekkel ajándékozták meg diákjainkat, mely sokáig beszédtémát adott a gyerekek körében, egyöntetű véleményük szerint ismét egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtak.