Természetközeli sporttábor 2014

A TÁMOP 3.1.4.12/2-2012-1220 pályázat keretében másodízben szerveztünk sporttábort iskolánk tanulói számára, amelynek lebonyolítására a 2014/2015-ös tanév második hetében került sor. Mivel a diákok körében nagy népszerűségnek örvend a lovaglás, a tábor helyszínét és a lovas foglalkozásokat Topár Zsolt kertai lovasoktató és lovasterapeuta biztosította számunkra. Az igényeket és a lehetőségeket egyeztetve igyekeztünk úgy megtervezni és megszervezni a hat nap programját, hogy a gyerekek közti nagy korosztálybeli és érdeklődésbeli különbségek ellenére is mindenki aktívan és hasznosan töltse a hetet.
A gyerekcsapat nagy része iskolánkban heti rendszerességgel lovaglóórákon vesz részt, így számukra a tábor fő programját a lovakkal való tevékenység jelentette. Több diákunk is lehetőséget kapott a lovakkal való munka megtanulására és gyakorlására. Első nap megtekintettük a lovardát, majd a csoportok felváltva ismerkedtek a nyeregtannal, az istállómunkával, a lovakkal és a lovaglás alapjaival, íjászkodtunk és sportoltunk, vidám váltóversenyen vettünk részt. A tábor többi napján a kezdők a fedett részben, a haladó csoport tagjai pedig a kinti pályákon folytatták a lovakkal való munkát, végezték a képességeiknek megfelelő gyakorlatokat.
A pályázat jóvoltából beszerzett eszközök ebben a táborunkban is jó szolgálatot tettek: a sportszerek, csocsóasztalok, horgászfelszerelések és kerékpárok állandó használatban voltak a héten. Sportolásra, labdajátékokra jó idő esetén a szállásunk udvarán volt lehetőségük a gyerekeknek, egy közeli horgásztavon pedig a pecázás fortélyait tanulhatták meg és gyakorolhatták.  Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk, így a szabadba tervezett programokat nem tudtuk maradéktalanul megvalósítani. A napok esős óráit kártyacsaták, társasjáték, kézműves foglalkozások, filmvetítések színesítették.
Egy napunkat a Somló-hegy megismerésére fordítottuk. Elkerekeztünk a hegy lábáig, majd a Kitaibel Pál tanösvényen végighaladva jutottunk el a Szent István kilátóhoz. A túra közben sokat tanultunk a Somló növény- és állatvilágáról, a bennünket körülvevő élő és élettelen környezetről. Az ebéd elfogyasztása után átsétáltunk a vár romjaihoz, ahonnan szép kilátás nyílt a környékre. A hegyről leérve újabb kerékpártúra várt a nagyobbakra a szállásunkig. 
Kerta egyik szomszéd települése Iszkáz, ahol megtekintettük a Nagy László emlékházat. A tárlatvezető és a bemutatófilm által sok érdekes információval gazdagodtak a tanulók a költő életéről, műveiről, a falusi élet eszközeiről. Innen Kiscsőszre utaztunk, ahol Kovács Norbert néptáncoktató várt bennünket. „Cimbi” végigvezetett bennünket egy hűen berendezett parasztház helyiségein, majd az istállókon, egy pohár tea elfogyasztása után pedig néptáncbemutató és közös tánctanulás következett.
Pénteken részt vettünk a Somlói Napok megnyitóján Somlóvásárhelyen, a szállításunkról testvériskolánk településének vezetősége gondoskodott. A rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt találtak számukra érdekes programot: Huzella Péter megzenésített versekkel, két néptánccsoport és egy rock and roll együttes tánccal, az Ének Iskolájának egyik diákja pedig dalokkal szórakoztatta a közönséget. A tábor utolsó estéjét retro diszkóval, közös tánccal zártuk. 
Nem volt könnyű feladat a gyerekek sokféleségéhez igazodó programokat szervezni, de a tanulók visszajelzéseiből mindannyian úgy éreztük, hogy a tábor elérte célját: aktív, tartalmas és élménydús hetet töltöttünk együtt Kertán.