Ökotábor - erdei iskola 2014

A 2013/2014-es tanévben május 26-31-ig lehetőségük nyílt iskolánk diákjainak ökotáborban tölteni egy izgalmas és emlékezetes hetet. A programot 3-4. osztályos tanulók számára hirdettük meg. A tábor helyszíne a már általunk korábban megismert a Kis-Balatonhoz közeli Balatonberény.
A tábor első napján megismerkedtünk a környék néhány nevezetes kulturális és természeti értékével. Ellátogattunk a keszthelyi Balaton Múzeumba, majd megtekintettük a Vadászati Múzeum kiállításait és a modellvasút kiállítást. A délutánt a Kis-Balatonnál töltöttük, idegenvezetőnk gyalogos sétán mutatta be a terület jellegzetes madárvilágát és növényeit. Megpróbáltuk a madarak azonosítását hangjuk alapján. Sétánk végén a diás-szigeti Matula –kunyhóhoz és a Fekete István – emlékházhoz érkeztünk. Ezután autóbusszal jártuk be a Nemzeti Parkot.
Kedden délelőtt a tanulók különböző témájú előadásokon vettek részt. Foglalkoztunk a vízi élővilággal, a Balatonban élő halfajokkal, azok életmódjával, táplálkozásával. Megnéztük „A vizek birodalma” című filmet és néhány rövidfilmet a Kis-Balatonon élő leggyakoribb madarakról. Fekete István életrajzának megismerése után a diákok rövid áttekintést kaptak az író legismertebb gyerekeknek szóló regényeiről. Az előadásokon a tanulók lelkesen figyeltek, jegyzeteltek és kérdeztek, hogy délután minél sikeresebben számolhassanak be tudásukról a vetélkedőn.  A négy csoportban zajló verseny feladatai között szerepelt tesztírás is, de olyan, kreativitást igénylő feladatok is akadtak bőven, mint a keresztrejtvény, szókeresés, párosítás, felismerő játék. A nap záró programjaként közösen megtekintettük a Bogáncs című filmet.
Szerdán reggeli után autóbusszal utaztunk Balatonedericsre, ahol az Afrika Múzeumban hallgattunk meg ismertetőt, majd körbesétáltunk az állatok kifutói között. A kirándulás Keszthelyen folytatódott, ahol több érdekes múzeum kiállításait néztük meg: Babamúzeum, Történelmi Panoptikum, Játékmúzeum. Ebéd után a Kis Hableány fedélzetén hajózva hallgattuk a Balaton kialakulásáról szóló mondákat és közben megcsodálhattuk a panorámát. Az esti órákban Ki mit tud?-ot rendeztünk, ahol a tanulók megmutathatták tehetségüket, és megörvendeztettek bennünket egy-egy szép versmondással, szóló- és közös énekléssel, tánccal.
A csütörtöki nap is izgalmasnak ígérkezett, hiszen „Egy nap a vadonban” várt ránk. Sétánk során megismerkedtünk a szőlőtermesztés és borkészítés rejtelmeivel és íjászkodtunk, aminek a végén izgalmas verseny alakult ki. A túra végén ízletes paprikás krumpli készült bográcsban. Este a szerdán és a csütörtökön látottakról és hallottakról adtak számot tanulóink izgalmas feladatok megoldásával.
Péntek délelőtt kézműves foglalkozáson vettünk részt, ahol különféle kreatív ötleteket valósítottunk meg. A munka délután is folytatódott. Utána megtörtént a heti munka értékelése és a csapatok díjazása. Vacsora előtt nagy volt az izgalom, hiszen megérkeztek az esti záró buli szereplői, akik fergeteges műsorral szórakoztatták a gyerekeket, és méltó módon zárták le a hetet.
A szellemi munka fáradalmait esténként sportolással, közös játékkal pihentük ki. A panzió udvarán lehetőségünk volt focizni, asztaliteniszezni, kosárlabdázni, kézilabdázni.
Elmondhatjuk, hogy tanulóink nagy lelkesedéssel vettek részt a tábor programjaiban, és sok szép élménnyel, emlékkel gazdagodva tértek haza. Mindenki nagyon jól érezte magát, ez derült ki a szülőkkel folytatott beszélgetésekből is.