Természetközeli sporttábor 2013

Immár másodízben volt alkalmuk iskolánk diákjainak egy tartalmas és élménydús tábori hetet tölteni a Balaton mellett. Az 5. és 6. osztályos tanulók nagy örömmel fogadták a pályázat adta lehetőséget, így szeptember második hetében 31 diákkal indultunk útnak a már jól ismert helyszín: Balatonberény felé.
A tábor első napján megismerkedtek a tanulók az eddig csak tankönyvi képeken látott természetvédelmi terület: a Kis-Balaton szépségével, állat- és növényvilágának gazdagságával. Idegenvezető segítségével jártuk be azokat a helyeket, amelyek Fekete Istvánt is rabul ejtették a Diás-szigeten és környékén. A délelőtti előadásokon szintén hallhattak és tanulhattak a gyerekek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról, illetve a Tüskevár című regény alkotójáról és történetéről. A rendhagyó tanórákon megismerkedtek a diákok a Balaton állatvilágával, halfajaival, azok életmódjával és táplálkozásával. Sok érdekességet tudtak meg az olimpiák történetéről, a magyar sport múltjáról és jelenéről, nagy olimpikonjainkról, nevezetes sporteredményekről, rekordokról.
Megtanultuk a kerékpáros közlekedés szabályait, átnéztük a legfontosabb közlekedési táblákat, forgalmi helyzeteket elemeztünk, majd tudásunkat gyakorlatban is alkalmaztuk kerékpáros túráink alkalmával. A pályázati forrásból vásárolt kerékpárokkal átkerekeztünk a balatoni bringakörúton Balatonmáriafürdőre a kikötőhöz. Hazafele tartva utunk a berényi strandra vezetett, amelynek pályáin a héten többször is lehetőségünk volt sportolásra.
A napjainkat reggeli tornával indítottuk, délutánonként a szép őszi időt kihasználva szintén a testmozgásé volt a főszerep. Az udvar füves részén futball és kézilabda mérkőzések folytak a csapatok között, sor-és váltóversenyeken, illetve kosárra dobó versenyen mérték össze ügyességüket és gyorsaságukat. A kerékpáros közlekedéshez szükséges képességeket teszteltük a panzió udvarán összeállított ügyességi akadálypályán. Az asztalifoci-bajnokságon párosok bizonyíthatták kézügyességüket és jó reflexeiket.
A délelőtti foglalkozásokon szerzett ismereteket esténként csoportos vetélkedő formájában kértük számon. A feladatok között szerepelt tesztírás, vers és próza fogalmazása, nyelvi játék, totó, drámajáték, activity. Az utolsó tábori napunkat eredményhirdetéssel, majd énekes, táncos esttel zártuk.
Ezen a héten igyekeztünk hangsúlyt fektetni a természetközeliségre és a sportra egyaránt. Úgy érzem, hogy a változatos és élménydús programokkal elértük célunkat, hisz a tanulók megtapasztalták és megélték a közös játék, a versengés, a mozgás örömét.