Ökotábor - erdei iskola 2013

A 2012/2013-as tanév utolsó előtti hetében lehetőségük nyílt iskolánk diákjainak öko-táborban tölteni egy tartalmas és élményekben gazdag hetet. A programot 6-8. osztályos tanulók számára hirdettük meg a Kis-Balatonhoz közeli Balatonberénybe.
A tábor első napján megismerkedtünk a környék néhány nevezetes kulturális és természeti értékével. Ellátogattunk a keszthelyi Balaton Múzeumba, majd megtekintettük a Vadászati Múzeum kiállításait. A délutánt a Kis-Balaton vadregényes vidékén töltöttük, idegenvezetőnk a buszos körút után a diás-szigeti Matula –kunyhóhoz és a Fekete István – emlékházhoz kalauzolt el bennünket.
A további napok délelőtti foglalkozásain a tanulók változatos témájú előadásokon gyarapíthatták ismereteiket. Foglalkoztunk a vízi élővilággal, a Balatonban élő halfajokkal, azok életmódjával, táplálkozásával. Sok hasznos információt szereztek a diákok a természetes gyógymódokról és a gyógynövényekről, a vízi sportokról, ökológiai lábnyomunk jelentőségéről és csökkentésének lehetőségeiről. A Balaton kultúrtörténeti értékeinek gazdag tárházából is merítettünk a balatoni népmondák, Fekete István Tüskevár című regényének és a Festetics család jelentőségének megismertetése révén.  A délelőtt hallottak elsajátításáról délutánonként vetélkedő formájában adtak számot a diákok. A négy csoportban zajló verseny feladatai között minden nap szerepelt tesztírás is, de olyan, kreativitást igénylő feladatok is akadtak bőven, mint a keresztrejtvény, a riportkészítés, a dramatizálás és a szerepjáték.
A szellemi munka fáradalmait az esti órákban sportolással, közös játékkal pihentük ki. A panzió udvarán lehetőségük volt a gyerekeknek focizni, asztaliteniszezni, kosárlabdázni, kézilabdázni. Akinek volt kedve, esténként megnézhette a Tüskevár című film néhány epizódját.
A keszthelyi Helikon ünnepségek mintájára mi is rendeztünk egy „Mini Helikon” elnevezésű estet, ahol a tanulók megmutathatták tehetségüket, és megörvendeztettek bennünket egy-egy szép versmondással, szóló- és közös énekléssel, tánccal. Utolsó teljes napunk délelőttje kézműves tevékenységgel telt: karkötőt fűztünk és kavicsot festettünk, délután pedig a vállalkozó kedvűek a haltisztításban és a halvacsora elkészítésében is segédkezhettek. A búcsúest meglepetés programjaként két fiatal zenész lépett fel nagy sikert aratva dalaikkal.
Gyermekek és pedagógusok nevében egyaránt mondhatom, hogy élményekkel, tapasztalatokkal teli napokat töltöttünk Balatonberényben a pályázatnak köszönhetően. Ezen a héten átélhették a gyerekek a tanulás, a tudás örömét, és a sok közös program bennünket, táborlakókat is közelebb hozott egymáshoz.